Schimbări



Vine o zi în care te saturi de iubiri declarative şi de prietenii închipuite.
Te saturi de oameni imperfecţi care pretind ca tu să fii perfect.
Te saturi de lăcomia celor care doar aşteaptă să le dai și care niciodată nu sunt mulţumiţi.
Te saturi să ţi se vâneze orice greşeală şi să nu ţi se recunoască niciun merit, să ți se amintească mereu de ceea ce nu ai putut să faci, în loc să ți se mulțumească pentru ceea ce ai reușit să faci. 
Te saturi de critici, de judecăţi de valoare, de acuzaţii nefondate şi de opinii nesolicitate.
Te saturi să fii arătat cu degetul de ipocriţii care se consideră etaloane de moralitate.
Te saturi de palmele pe care le primeşti peste obrazul pe care altădată erai pupat.
Te saturi de indiferenţa, egoismul şi lipsa de consideraţie cu care eşti tratat de anumite persoane.
Te saturi să vezi cum eşti pus pe ultimul loc, cum eşti doar o ultimă opţiune, o roată de rezervă.
Te saturi să fii folosit.
Te saturi să fii linguşit şi să ţi se acorde atenţie doar atunci când reprezinți calea pentru atingerea unor scopuri.
Te saturi de cei care îţi irosesc timpul şi de cei care îţi încarcă sufletul cu emoţii negative şi cu regrete.
Te saturi să fii ţinta frustrărilor, neputinţelor, lamentărilor patetice ale celor născuţi cu vocația de victimă.
Te saturi de prostia, răutatea şi ignoranța unor oameni pe care eşti nevoit să îi suporţi.
Te saturi să îti pierzi vremea justificându-te şi încercând să-i faci pe unii să te cunoască.
Şi atunci faci schimbări…
Eu tocmai am făcut nişte schimbări în viaţa mea. Dacă nu mai auzi nimic de mine, înseamnă că și tu eşti una dintre ele. 😉 

Fragment din Cartea Insomnii

Irina Binder - Insomnii



53 de comentarii

  1. Azi ma cheama o bunica!!! de la etajul 7, ca a cazut mosul care nu mai este in putere si are o suferinta mare in balcon si dupa o 1 ora de cautari de sprijin imi da telefon de AJUTOR . si in al doilea minut am urcat la etaj si am rezolvat problema !!!

    Este o schimbare permanenta ???

    Se poate, si sa vrei, sa poti, si sa realizezi !

    RăspundețiȘtergere
  2. In tot ce ai scris,pot sa spun ca ma regasesc ! Cuvintele acestea parca au fost facute pentru mine ,esti minunata si iti multumesc ca mi-ai luminat cararea mea intunecata ! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce trebuie sa ne regasim mereu in stari de tristete, suferinta, durere sufleteasca si deprimare? Toti ne regasim in spusele Irinei dar ea are un mod atat de personal de a spune lucrurilor pe nume incat ne uimeste.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna, Irina. Foarte bine surprins in cuvinte momentul. Ma regasesc. Am intrat intr-o astfel de perioada de vreo luna. Numai bine! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce trebuie sa trecem iar si iar prin situatii care duc doar la suferinte doar pentru ca esti un om normal,care isi doreste o viata normala,cu bune cu rele asa cum e ea viata,de ce trebuie sa-ti sfasii sufletul pentru unii care nu stiu sa aprecieze,care stiu si cred ca este normal. numai ce si cum gandesc ei ?!Vine o zi in care te saturi de tot si de toate....!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cunosc acest sentiment de stiu cum este sa fii infrant deziluzionat si mai ales fara sprijin sa nu ai pe nimeni alaturi sa nu ai un umar pe care sa poti plange sau pe cineva in care sa ai incredere deplina si caruia sa i spui tot ce ai pe suflet in speranta ca te va ajuta cumva , cu o simpla vorba macar, dar vezi tu oamenii sunt lasi , nu recunosc multi ca poate trec pri aceeasi stare ca a ta doar din simplu orgoliu si mandrie (isi pun o masca a fericirii pe fata in care si ei incep a crede uneori) asa ca trebuie sa incercam sa fim mai curajosi mai viteji si mai increzatori in noi insine ptr ca vointa sta in noi si in capacitatea noastra de a trece peste un esec sau peste un moment greu in viata , la final cei raniti trebuie sa sa imbarbateze singuri pentru a incepe o noua etapa ,sa se ridice din nou de la pamant, asa este scris ,asa iti este scris , totul sa se intample cu un motiv anume........

      Ștergere
  6. am auzit in ultima vreme atat de multe persoane spunand astfel de lucruri incat m-am plictisit; toata lumea este suparata pe acele persoane de care se inconjoara singur/a. uimitor este insa ca desi toate aceste persoane se plang de aceleasi lucru, nimeni nu se schimba, nimeni nu devine mai putin superficial, mai putin rautacios sau mai putin nepasator. consider ipocrizie ce ati scris voi aici. in urma cu cativa ani am hotarat ca viata este prea frumoasa ca sa fiu suparata pe orice mai mult de 5 min. viata mea s-a imbunatatit fantastic. fiti pozitivi , fiti voi buni si impacati cu propria voastra persoana si totul va fi bine! nu e nevoie sa te indepartezi de persoanele din viata ta. trebuie doar sa iei numai binele din relatia cu o anumita persoana apoi sa inveti sa ignori raul, sa nu te mai afecteze, DELOC.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma amuza aceasta dovada de stoicism... :) Si tare as vrea sa vad si eu omul care poate ignora raul si care nu se lasa afectat... sau poate ca nu vorbim despre aceleasi lucruri?
      Eu refuz sa stau langa oameni care imi incurca planurile, viata si care imi iau bucuria de a trai. De ce sa le suport eu toate rautatile si de ce sa imi petrec singura viata pe care o am inconjurata de oameni care nu imi plac?
      Da, viata e frumoasa daca stii sa renunti la tot ceea ce te afecteaza negativ.

      Ștergere
    2. Cata dreptate ai Irina, ma bucur ca mai sunt oameni care gandesc la fel ca mine si e tare adevarat mu poti ca sa rasplatesti un om cu bine cand el iti face rau doar pt ca e bine sa fii pozitiv , da sunt pozitiva in sensul in care il indepartez din viata mea decat cu o suta de prieteni falsi mai bine unul adevarat sau mult mai bine singura. Cei care zic ca sunt pozitivi si iau doar binele de la o persoana vorbim peste 3 ani sunt sigura caci peste 3 ani nu se mai iau doar faptele pozitive

      Ștergere
    3. Anonim.. ai venit cu un aer asa superior printre postarile aceastea, Ce a scris Irina nu este ceva sctrict , poate fii interpretabil de catre persoane... Gandurile ei pot fi privite din milioane de perspective, de aceea se regaseste toata lumea. Inclusiv eu... Dupa Primele 10 randuri simteam nevoia sa ma ridic de la birou si sa mi dau demisia, :P. Nu asta e ideea,.... ci Anonim, tin sa te intreb daca tot apari pe pagina Irinei cu critici la adresa persoanele sustinund ca sunt cum sunt fara dovezi si facand pe Maestrul Ceacrelor ... Ai vrut sa pari u cel mai interesant, facandu-i pe toti sa se simta mici... si rai,... vinovati ca ei nu pot ierta.... nu pot evita starile de rau.... Nu asa se pune problema cand vrei sa inveti pe cineva, ceva. Omul invata cu sufletul intr-un mod pozitiv, pe vremuri biciuitul nu te invata sa te schimbi... te invata sa supravietuiesti dupa cum vor altii..

      Ștergere
    4. Total de acord.

      Ștergere
    5. Andrei Cretu esti tare, tare, tare! ;)

      Ștergere
  7. Da exista oameni care prin ceea ce fac ce spun te tin in loc in cazuri fericite dar de obicei te trag inapoi te fac sa devi la fel ca ei si nu e normal .bine este sa pleci de acolo si sa cauti ceva mai bun mai aproape de ceea ce esti tu daca esti altfel daca nu cauta scuze .intr o carte am citit o fraza reusita :lumea e o albie cu mancare pt porci iar eu nu o pot schimba dar nu sant obligat sa intru in ea
    ......

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte frumos spus si foarte frumos scri:D

    RăspundețiȘtergere
  9. Este și asta o schimbare. Am închis numărul de telefon pe care-l aveam de 13 ani, cu mii de contacte, dintre care mulți se pretindeau a fi prieteni. Mă simt nespus de liber.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmmm...tocmai mi-ai dat o idee interesanta :)
      Banuiesc totusi ca au mai trecut cateva persoane de acest "filtru".
      Sau cel putin asa sper.

      Ștergere
  10. Am divortat de comun acord acum 9 luni , nu mai mergea, nu are rost sa intru in detalii, degeaba vrea unul si celalalt nu mai vrea, in dragoste este nevoie de doi, la fel si despartirea este cauzata tot de doi, incercam sa ramanem prieteni si parinti copilului nostru, dar de la dragoste la ura granita este foarte firava... Ca sa faci schimbari trebuie sa inchizi capitolul definitiv si o perioada de timp sa nu te mai vezi, ramanem numai parinti, iar prieteni numai timpul si intelepciunea noastra o va dovedi daca da sau nu... Avem in viata noastra persoane pe care nu le putem inlatura, nu putem sa facem schimbari, iar acele persoane sunt parintii nostri. Tata este un om care-i place sa se planga, de multe ori ma cert cu el numai cand deschide gura, emana negativism........ pot sa-l inlatur? ...... este tatal meu.... evit discutiile cu el, sau incerc sa ne vedem mai rar, dar asta este un semn de evitare... oare? poti schimba sau inlatura acele persoane pe care le considerai prieteni si de-a lungul timpului au dezamagit, poti schimba sotia sau sotul, poti schimba colegii mutandu-te la alt job, dar oare aceasta nu este fuga de responsabilitate, daca ceva nu merge ce zici nu este mai bine sa reparam, sa luptam, sa dam sperante, sa fim mandri c-am incercat( chiar daca nu reusim ), nu mandri ci multumiti sufleteste. Oriunde convietuim traim intre oameni buni si oameni mai putin buni, oameni destepti si oameni mai putin destepti, oameni simpli si oameni complicati, sinceri si mincinosi etc... Sa fi mai bun, sa nu mai ai asteptari de la nimeni, nu invidia si fi pozitiv nu vei fi nevoit sa faci schimbari, vor iesi singuri din viata ta. Imi place ce si cum scrii, esti o persoana deosebita,

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu trebuie sà fac la fel. Sper ca Dumnezeu sà-mi dea putere. Multumesc ptr. incurajare, scumpa Irina. :-*

    RăspundețiȘtergere
  12. E OK sa stergi numerele de telefon, sa pierzi adrese, sa eviti contactul, atata timp cat nu uiti sa pierzi si ranchiuna, sa uiti si supararea, sa ierti... toti oamenii sunt perfecti asa cum sunt ei si nu trebuie nimeni sa se schimbe ca sa fim noi fericiti... Cand cineva nu e bun, nu e bun de fapt pentru tine, in acel moment... si poate e mai mai sanatos sa ii acorzi aprecierea si dragostea ta de la oarece distanta. Totusi, binele si raul incep din interiorul nostru, nu de la ceilalti, daca nu ne facem curat in propria ograda nu vom putea fi fericiti...

    RăspundețiȘtergere
  13. Schimbarile trebuie facute cu siguranta cind vezi ca chiar nu merge dar cum? Sa_ti ai dusman propria inima,e destul de greu sa incerci sa faci o schimbare !!! Aveam 15 ani cind am.cunoscut baiatul de care m am indragostit nebuneste si care mi_a ramas prezent si azi in inima!!! A fost prima mea dragoste,marea mea dragoste si nu se uita niciodata... dar el a plecatin italia si nu am mai stiut de el nimic!!! Au trecut 15 ani..dar el a ramas mereu prezent in.sufletul meu!!!Ne_am.casatorit amindoi fiecare cu partenerul sau de viata si anii au trecut!!! Acum doi ani ne_am reintilnit intimplator "ciocnindu_ne "intr-un magazin din italia.Am uitat sa va specific ca am venit si eu in italia dupa o perioada si culmea tot in.acelasi oras cu el. Deci,de cind ne_am intilnit intre noi a urmat o poveste minunata de dragoste...o poveste pe care e greu sa v_o.descriu in.cuvinte! O iubire enorma si pasionala! Ne iubeam atit de mult ca a intervenit gelozia,lipsa de incredere,invidia(fiecare avind partenerul sau)Ne promiteam ca vom.fi.impreuna.si.ca nimic nu o sa ne desparta dar gelozia se.pare ca a invins...Probabil multi ma.vor.judeca pt ceea ce am povestit,n_am.fost decit pt sotul meu de cind suntem impreuna,n_am tradat nici cu.gindul! De o perioada nu ne mai.intelegem(vb de mine si de EL). nu putem depasi.gelozia,ne facem mult rau si ne jignim dar apoi suferim unul dupa.celalalt...am.nevoie.de.o.schimbare.si am.zis.sa.renunt la.el pt ca dragostea noastra e.imposibila...dar cum? Cum sa te.schimbi cind ai.dusman propria inima?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai deja raspunsul! Urmeaza sa il si auzi!
      Excelsior

      Ștergere
    2. Te felicit pentru curajul tau. Sunt in aceeasi situatie ca si tine, iar intrebarea de final ramane fara raspuns, desi cineva spune ca-l ai deja.. E o mare dilema. Ratiune sau simtire?!.. Ma lupt cu mine in fiecare zi si nu reusesc sa-mi infrang inima. Iar atunci cand am senzatia ca pot, mi se face frica doar la gandul ca trebuie sa traiesc fara acea persoana. Si ma intorc din nou acolo, la marea suferinta si iubire.. Oare e mai usor sa sufar alaturi de el, sau e mai usor sa sufar fara el?! Ma framant de doi ani de zile. Ma poate ajuta cineva??

      Ștergere
    3. Complicata situatie...offff, iubirea asta!
      Cris

      Ștergere
  14. Foarte frumos spus! Banuiesc ca fiecare se regasesye macar puyin in aceste cuvinte. Dar eu ma intreb...de ce ne tot place sa postam ca victime? Prietenii ti-I alegi si nu trebuie sa faci atata caz daca ai fost dezamagit. Si tu la randul tau cu siguranta ai dezamagit macar o data. Dar probabil ca la acest lucru nu se gandesc prea multi. Asa este in viata...cu bune si rele...trebuie sa trecem mai departe fara sa facem mare caz. Daca ne pierdem timpul cu lucruri marunte o sa avem o viata mult prea ocupata.
    Parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. usor de spus greu de facut daca am putea schimba si sentimentele daca am putea scoate din inima toata suferinta daca am putea schimba iubirea cu indiferenta atunci am avea taria sufleteasca de a include acea persoana care ne face sa suferim in lista de schimbari.

      Ștergere
  15. Asa este!!! Schimbarile trebuie facute cind simti ca nu se mai merita!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Timpul este pretios si nu se merita sa il risipim cu tot felul de nimicuri.E nevoie de intelepciune pentru a face schimbarile de care avem nevoie ...

    RăspundețiȘtergere
  17. Daca noi am fi perfecti, am trai intr-o lume perfecta. Dar nu suntem iar lumea e oglinda propriei noastre imperfectiuni. Cum de toata lumea ne oboseste, ne chinuie, ne pedepseste, ne minte, ne dispretuieste, ne face rau, etc. iar noi suntem ingerasii puri? Cum de face Dumnezeu o astfel de nedreptate? Sigur, noi suntem perfecti, superiori si lipsiti de orice urma de rautate cand spunem ca ne-am saturat de toti si de toate si vedem numai raul in ceilalti, nu si binele pe care ni-l fac. Desigur, solutia este sa fugim...fara prieteni fiindca ne mint, fara parinti ca cer de la noi prea multe, fara colegi de munca pentru ca sunt egoisti si barfitori....ok, singuri cu ego-ul nostru umflat, admirandu-ne propria noastra perfectiune in singuratate. Este o schimbare care va va face sa va simtiti comfortabil, sa va traiti viata din plin? Atunci asta e solutia magica...pentru ca oameni perfecti nu exista. Daca nu, o idee ar fi sa schimbam modul in care vedem noi oamenii si situatia. Stiu, e mai greu. E mai usor sa spunem ca suntem satui de ceilalti decat ca vedem lucrurile intr-un mod gresit. Dar momentul e excelent pentru o schimbare, intr-adevar. Dar schimbarea trebuie sa fie in noi, pentru ca orice am face, lumea nu o putem schimba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum spuneam si mai sus, cred ca aici este o parte din raspuns:
      "“Găsești ceea ce ești!
      Era odată un bărbat care ședea la marginea unei oaze, la intrarea unei cetăți din Orientul Mijlociu. Un tânăr se apropie într-o bună zi și îl întrebă:
      - Nu am mai fost niciodată pe aici. Cum sunt locuitorii acestei cetăți? Bătrânul îi răspunse printr-o întrebare:
      - Cum erau locuitorii cetății de unde vii?
      - Egoiști și răi. De aceea mă bucur că am putut pleca de acolo.
      - Așa sunt și locuitorii acestei cetăți, răspunse bătrânul.
      Puțin după aceea, un alt tânăr se apropie de omul nostru și îi puse aceeași întrebare:
      - Abia am sosit în acest ținut. Cum sunt locuitorii acestei cetăți?
      Omul nostru răspunse cu aceeași întrebare:
      - Cum erau locuitorii cetății de unde vii?
      - Erau buni, mărinimoși, primitori, cinstiți. Aveam mulți prieteni acolo și cu greu i-am părăsit.
      - Așa sunt și locuitorii acestei cetăți, răspunse bătrânul.
      Un neguțător care își aducea pe acolo cămilele la adăpat, auzise aceste convorbiri și, pe când cel de-al doilea tânăr se îndepărta, se întoarse spre bătrân și îi zise cu reproș:
      - Cum poți să dai două răspunsuri cu totul diferite, la una și aceeași întrebare pe care ți-o adresează două persoane?
      - Fiule, fiecare poartă lumea sa în propria-i inimă.
      Acela care nu a găsit nimic bun în trecut, nu va găsi nici aici nimic bun. Dimpotrivă, acela care a avut prieteni și în alt oraș, va găsi și aici tovarăși credincioși și de încredere. Pentru că, vezi tu, oamenii nu sunt altceva decât ceea ce știm noi să găsim în ei! "
      Excelsior

      Ștergere
    2. si ar mai fi ceva:
      "Ieri eram inteligent, voiam sa schimb lumea! Azi sunt intelept, asa ca ma schimb pe mine insumi"
      Rumi

      Poate a gresit, este si el om... dar daca?
      Excelsior

      Ștergere
  18. Schimbarile sunt intotdeauna binevenite :D

    RăspundețiȘtergere
  19. Bine zis... e timpul sa mai facem niste schimbari in viata ca sa nu ne schimbe viata in rau pe noi :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua, dn. Binder! Sunt actrita in Iasi si as dori sa folosesc intr-un concurs o postare de-a dvs. ca un monolog intr-un spectacol de teatru, bineinteles cu numele dvs. precizat, dar as dori sa stiu daca imi mai trebuie si aprobarea dvs. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteți folosi cu încredere textele mele. Vă doresc mult succes!

      Ștergere
    2. Buna ziua Irina, va felicit ptr "Fluturi" in special ptr felul in care ati redat gandurile,sentimentele,emotiile...as avea o intrebare totusi: ne'ati lasat in suspans: l'a iertat pe Robert sau nu, au ramas sau nu impreuna? Multumesc anticipat, Cris

      Ștergere
  21. lucrurile sau persoanele care ne afecteaza,atat in bine cat si in rau sunt defapt niste oglinzi ale propriei noastre personalitati.Daca te deranjeaza cineva insemna ca undeva in tine este un dezechilibru sau o "rana" ce trebuie vindecata.Trebuie doar sa intrebi sincer "de ce mi se intampla mie asta?" si daca esti atent vei auzi.Daca tu te schimbi ,tot universul tau se va schimba pentru ca tot...este doar o reflexie a ta.De aia tu poti trai intr-o stare de spirit elevata iar altii nu ,fara sa te deranjeze opiniile sau actiunile lor.Merci pentru articol.Uitasem in ultimul timp ca suntem doar suflete ce experimenteaza o realitate virtuala

    RăspundețiȘtergere
  22. e usor sa spunem,mai greu cu faptele...

    RăspundețiȘtergere
  23. Ma regasesc in aceste cuvinte,e ca si cum le-as fi scris eu ,din 1 ianuarie trec printr-o perioada f dificila,am decis sa -mi schimb viata,sa nu mai sufar,sa nu mai fiu mintita,folosita si umilita....de aceea draga Irina am fost chiar surprinsa cand am citit ce ai scris aici in privinta unei schimbari...erau gandurile care imi tot veneau in minte si iata ca cineva a scris ca si cum mi-ar fi citit gandurile. Multumesc lui DZ. ca am avut ocazia sa citesc pagina ce-ti apartine cu tot ce-i scris...e o minune sa cunosti o asemenea persoana...fii binecuvantata ,te admir si doresc sa ai un drum plin de reuite,sa intalnesti numai persoane cu suflet bun asa ca tine si norocul sa te urmareasca la tot pasul.Multa sanatate iti doresc !

    RăspundețiȘtergere
  24. Este si posibil ca intr-o zi sa te saturi doar sa te gindesti ca vrei sa faci schimbari dar sa nu actionezi. Pur si simplu nu stii cum s-o faci. Ceva te impiedica parca, este o bariera in interiorul tau care pune piedici in calea schimbarii. Si totusi merita sa te gindesti ca intr-o zi, dupa ceva efort, o sa ai parte de o surpriza placuta. Pur si simplu vei emana din acea iubire si sinceritate de care cu totii avem nevoie! Esti un exemplu!

    RăspundețiȘtergere
  25. Anonim! Am ajuns la concluziile Irinei Binder inainte de a citi ceea ce a scris aici! Uneori ajungi sa te saturi iremediabil si faci schimbari! Si eu am scos din viata mea niste persoane pe care eram nevoita sau poate chiar obligata sa le suport, doar pentru ca erau rudele sotului, mai exact soacra si cumnata! Le-am suportat vreme de doi ani, am facut multe pentru amandoua doar de dragul sotului, dar de fiecare data am primit palme, critici aiuritoare si permanente, judecati nepotrivite, de-a dreptul deplasate. Nu am primit niciodata o vorba buna, nici macar cand mi s-au luat doar banii pentru ca de altceva nu aveau nevoie! nu au avut nevoie de iubirea, de amabilitatea, de bunavointa si de respectul meu! Au avut nevoie doar de banii mei nu pentru a supravietui ci pentru excursii costisitoare! Le-am scos definitiv din viata mea si acum imi este bine!

    RăspundețiȘtergere
  26. Si eu am o regula de 5 minute. Imi iau acest timp in care am voie sa fiu trista, suparata, ba chiar sa plang daca cineva m-a suparat, daca ma doare. Dar doar atat am voie, 5 minute. Dupa incerc sa imi revin, sa nu tin suparare si sa ....traiesc. Eu mi-am creat o lume in care cei falsi, cu doua fete, uraciosi si barfitori nu au ce sa caute. Nu spun ca nu ma mai lovesc de astfel de persoane, insa tot timpul imi impun sa fiu deasupra lor, chiar cu riscul de a parea o "inganfata". :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Si eu am fost o ''schimbare'' pentru cineva ! :)))

    RăspundețiȘtergere