Zvonuri...Cred că aveam vreo 7-8 anişori, când am aflat că o fetiţă din vecini a furat o jucărie de la o altă fetiţă. Pe strada mea toţi copiii vorbeau despre asta, iar acea fetiţă nu mai ieşea să se joace cu noi, ruşinată probabil de ceea ce făcuse.
Tata m-a întrebat de ce nu mă mai joc cu ea, fiindcă acea fetiţă venea, de obicei, în fiecare zi la mine.
- Pentru că e o hoaţă! – i-am spus lui tata.
- De unde ai sti asta?
- Mi-au spus copiii de pe stradă.
- Şi eşti sigură că e adevărat?
- Nu ştiu...
- Şi atunci de ce repeţi ce au spus alţii? Dacă nu e adevărat?

În ziua aceea tata mi-a dat o lecţie importantă pentru viaţă. M-a învăţat să nu cred tot ceea ce spun alţii despre oameni şi mai ales să nu spun mai departe răutăţi pe care unii le răspândesc. Prin felul plin de înțelepciune cu care mi-a explicat lucrurile, m-a făcut să mă simt ruşinată pentru că am dus vorba şi pentru că am acuzat fără să ştiu adevărul.
După câteva zile, am aflat că fetiţa respectivă nu furase jucăria, ci o primise de la fetiţa care a acuzat-o că i-o furase. Aceasta i-o dăruise, dar când mama ei a întrebat-o unde este jucăria, s-a temut să spună că a dăruit-o şi a minţit, aruncând vina pe fetiţa care a trebuit să suporte ruşinea faţă de copiii de pe stradă.

Mereu auzim zvonuri despre oameni, dar nu ar trebui să credem tot ce se spune, mai ales că aceia care răspândesc răutăţi nu sunt deloc bine intenţionaţi. Şi, chiar dacă acel zvon este real, nu ar trebui să îl răspândim. Este nedemn de un suflet bun să înjosească oameni şi să se bucure de ruşinea lor, indiferent care ar fi greşelile lor. În astfel de situații tăcerea este o virtute... 1. Nici mie nu imi place sa imi fac de lucru cu barfitorii, si ma simt rusinata de cate ori eu, la randul meu, ii barfesc pe altii... si ma simt si mai rusinata cand barfesc si nici macar nu imi pare rau pentru asta...

  RăspundețiȘtergere
 2. Și ele două s-au împăcat după aceasta? Au avut mai târziu încredere una în cealaltă? Ar fi bine să nu rămână balasturi ireparabile după astfel de întâmplări.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Uneori, o problemă poate apropia doi oameni și poate consolida o prietenie. Da, s-au împăcat. :)

   Ștergere