Viaţa este o călătorie


„Dacă nu ştii ce să ceri de la viaţă, viaţa nu ştie ce să-ţi dea.”
- Ileana Vulpescu
  
Fiecare viață poate fi asemănată cu o călătorie.
Nu ştim niciodată cât de lungă este călătoria noastră prin lume şi nici când şi unde se va termina. Nu ştim dacă va fi frumoasă, monotonă sau plină de neprevăzut. Nu ştim ce oameni vom întâlni în călătoria noastră şi nici cine ne va fi alături până la sfârşit.
Nu ştim ce experienţe vom trăi, ce bucurii, ce dureri, ce iluzii, ce speranţe. Ştim doar că drumul nostru nu va fi întotdeauna lin, că uneori vom întâmpina obstacole şi chiar şi oameni care vor încerca să ne abată de la calea noastră.
Uneori ne vom opri acolo unde vom avea impresia că ne-am găsit locul sub Soare, apoi vom realiza că nu ne regăsim în locul acela şi nici alături de oamenii lângă care am zăbovit... Ruptura de ei va părea imposibil de suportat şi vom amâna o vreme plecarea, irosind timp şi iluzionându-ne că poate, într-un târziu, vom primi ceea ce dorim. Iar când sufletul nostru nu va mai suporta pustiul din el şi lipsa iubirii va găsi forţa de a-şi urma călătoria de unul singur, până ce va întâlni pe altcineva care lângă care să i se pară că a găsit locul sub Soare...
Nu ştim niciodată ce oameni ni se vor alătura în călătoria noastră şi nici cât timp ne vor însoţi. Unii vor rămâne în urma noastră, pe neaşteptate, fiindcă acolo se încheie drumul lor, alţii vor călători mai repede şi ne vor depăşi din mers, îndreptându-se spre zări de ei ştiute şi nouă necunoscute. Vor fi şi persoane care ni se vor alătura pe drum pentru perioade scurte, căutând să îşi aline singurătatea alături de noi, ne vom lăsa amăgiţi de promisiunile lor, vom trăi deziluzii care ne vor face să ne pierdem încrederea în oameni şi să fim precauţi cu cei care vor încerca să se alăture călătoriei noastre.
Călătoria noastră nu va fi mereu plăcută. Nu întodeauna vom avea parte de peisaje frumoase, nu întotdeauna vom avea parte de căldura Soarelui. Uneori va trebui să înfruntăm nori, ploi, viscol şi ninsori, iar alteori furtuni ce ne vor răvăşi sufletul.
Însă vor exista cu siguranţă şi momente în care inima ne va cânta de bucurie că trăim, vom trăi clipe frumoase, vom întâlni şi oameni minunaţi, adevărat balsam pentru suflet, prieteni autentici, parteneri de viaţă iubitori. Vom învăţa alături de ei încrederea în oameni, iubirea, speranţa că totul va fi bine.
Fiecare om pe care îl vom întâlni şi fiecare situaţie prin care ne va trece viaţa vor fi nişte lecţii pentru noi – şi depinde numai de noi dacă vom învăţa lecţia iertării, a compasiunii, a iubirii sau, dimpotrivă, dacă vom rămâne neiertători, duşmănoşi, victime eterne.
În călătoria care este viaţa vom cunoaşte şi binele, şi răul, şi iubirea, şi dezamăgirea, şi speranţa, şi iluzia. Nimic din ceea ce este omenesc nu ne va fi străin. Nu vom şti niciodată cu siguranţă ceea ce ne rezervă viitorul, însă putem să avem certitudinea că pe tot parcursul călătoriei cineva ne va însoţi mereu: şi atunci când vom fi foarte fericiţi, dar şi atunci când vom fi căzuţi la pământ. Cineva ne va ierta mereu rătăcirile şi ne va aştepta să revenim pe drumul bun. Cineva ne va iubi mereu, chiar şi atunci când nici măcar noi nu ne vom iubi... Iar acel cineva este Dumnezeu.

Va doresc tuturor o călătorie cât mai frumoasă, cu oameni buni alături, cu momente fericite care să va taie respiraţia, cu lacrimi de bucurie, iar pacea şi iubirea să vă însoţească mereu!
Şi nu uitaţi: Nihil sine Deo, nimic fără Dumnezeu!


Fragment din Cartea Insomnii

http://bit.ly/Insomnii-BinderIrina



19 comentarii

  1. Ma bucur ca in calatoria mea am avut ocazia sa te cunosc chiar si virtual , citind aceste randuri ma faci sa nu ma simt singura .

    RăspundețiȘtergere
  2. Se spune ca nimic nu este intamplator! Poate pentru unii este, dar pentru altii nu.
    Asa e si viata! Unora viata le da toate, altora nimic nu le e usor, dar intr-un final toti ajungem la capatul drumului.
    Calatori suntem toti, companie avem toti, insa depinde ce fel de companie avem, ca de multe ori e mai bine singur decat insotit!

    Irina draga, adevarul este ca "mi-am prins" urechile pe blogul tau, te felicit si sa o tii tot asa.
    Astept cu nerabdare sa primesc cartile tale si sa continui povestea si deasemenea sper intr-un happy end, insa ma stept si la unul diferit, caci viata bate filmul!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte mult mi-au placut cuvintele scrise de dv,mi-am permis sa va scriu un email.
    Adriana Ciobanu(Adita)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai dreptate,Irina,in tot ceea ce spui in scrierile tale. Sunt cuvinte atat de bine asezate... si spuse in acel fel care te tulbura sau iti ridica o mie de intrebari, ganduri, sperante si de multe ori iti aduc liniste. Aceste ganduri atat de profunde par a avea o inspiratie divina. E clar ca cineva acolo sus, poate intr-o stea anume, te iubeste la fel de mult cum a facut-o cand era aici.Stii, oare cat de fericita esti? Vali

    RăspundețiȘtergere
  5. Vali din pacate ma tem ca este altceva... Imi este teama ca Irina are experienta acestor trairi atat de intense... Irina este un om cum rar intalnesti, un om care a ales sa traiasca cu sufletul in palma... Si care intr-un mod unic ne face partasi la trairile sale... Ii multumim si speram ca si asa isi poate gasi linistea indepartata de neoameni... Tare mult mi-ar placea sa ma insel... si sa fie doar o intelegere profunda a realitatii din jur si mai putin o traire proprie...
    Dar cum spunea cineva, marie creatii apar din marile suferinte...
    Irina,scrii cu sufletul!
    O viata frumoasa!
    Excelsior!

    RăspundețiȘtergere
  6. Petre Ţuţea spune ceva de genul că dacă după viaţa pămânească nu este nimic, atunci hoţii şi toţi nelegiuiţii se pot odihni fără nici-o repercursiune asupra faptelor lor şi atunci unde ar fi dreptatea? Da, viaţa este o călătorie cu rele şi bune, cu iubire şi frumos, cu lecţii şi lacrimi :)

    RăspundețiȘtergere
  7. ... e minunat când vezi că sunt destui care consideră mai important drumul decât destinaţia, plăcerea jocului decât scorul...

    RăspundețiȘtergere
  8. EXTRAORDINAR de frumos si adevarat.ma bucur enorm ca in calatoria mea,am reusit sa te cunosc,char si virtual.

    RăspundețiȘtergere
  9. Asa este fiecare avem o viata si un viitor dar nu vom stii niciodata k ne este harazit sa parcurgem in aceasta viata vor fii clipe bune,rele,bucurii etc dar trebuie sa fim optimisti ptr phicul nostru sa nu ne lasam doborati sunt foarte multi oameni care nu au k manka si totusi sunt cu fruntea sus si merg inainte chiar dak le e greu asa k sa fim multumiti k poate unii dintre noi totusi ne bucuram k avem k manka Dumnezeu sa ne apere si sa ne vegheze pe toti...

    RăspundețiȘtergere
  10. "azi nu te mai iubesc.azi doar rad de tine si de mine si de toate fanteziile mele.aseara am adormit inainte sa inchid ochii...." din ce carte face parte?

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma regasesc atat de mult in aceste randuri,incat mi-au dat lacrimile. Iti multumesc ca esti mereu cu o vorba buna alaturi de noi,ca sa zic asa... O zi frumoasa sa ai Irina.

    RăspundețiȘtergere
  12. Felicitari Irina pentru articol! Esti o binecuvantare pentru oameni prin darul pe care il ai si pe care il folosesti la maximum. Domnul sa te binecuvanteze cu bucuria si Pacea Lui in calatoria de pe acest Pamant indiferent de vreme si vremuri! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  13. Irina....totul e perfect....pana la cuvantul Dumnezeu ! ce legatura are biserica ( institutia popilor )... credintza si Dumnezeu cu noi !? pe Dumnezeu il creem noi dupa chipul si asemanarea noastra ! daca noi suntem buni, la fel va fi si el ! daca suntem ticalosi....el va fi la fel ! daca chiar il iubim, nu trebuie sa-l izbim de toate gardurile sa vada lumea ce credinciosi suntem...asta e fariseism ! ....trebuie tinut ascuns in sufletul nostru si sa vorbim cu el numai in gand si cand nu ne vede nimeni !...repet : altfel, suntem farisei ! iti citesc toate scrierile ..sunt absolut perfecte....nepamantene uneori.....esti minunata.....dar.....lasa-l pe Dumnezeu ascuns ...bine ascuns ....acolo in tot ceea ce scrii atat de curat si frumos !

    RăspundețiȘtergere
  14. Ma simt mai bogata citind randurile scrise de tine ... Felicitari! Te admir si pretuiesc fiecare material scris de tine, in care de cele mai multe ori ma regasesc ...

    RăspundețiȘtergere